1 x 25 cm pajskal, förgräddat
140 g smör
150 g blockchoklad (mörk)
8 msk kakaopulver, siktat
1 liten nypa salt
4 ägg
2½ dl strösocker
3 msk sirap
3 medelstora rågade msk gräddfil eller crème fraich
Lägg smör, choklad, kakaopulver och salt i en skål över en kastrull med kokande vatten och låt det sakta smälta, rör om då och då tills allt är blandat.
I en annan skål vispar du ägg och socker tills det är lätt och luftigt och tillsätter sedan sirap och gräddfil eller crème fraiche.
Rör ner chokladblandningen i äggsmeten, skrapa ur chokladblandningen med en slickepott.
När allt är väl blandat häller man ner det i pajskalet.
Grädda i 40-45 minuter i ugn som förvärmts till 150 grader. Under gräddningen bildas det en härlig skorpa.
Ta försiktig ut pajen ur ugnen och låt den svalna på ett galler i minst 45 minuter. Under den tiden spricker skorpan och fyllningen sjunker ihop lite.
God att serveras med vaniljglass eller grädde.