4 port
600-800 g fransyska
1 tsk krossade enbär
1 tsk timjan eller rosmarin
salt
vitpeppar
Sås:
2 dl steksky + buljong
2 dl grädde
1½ msk vetemjöl
salt
vitpeppar
1 tsk svart vinbärsgelé
Stick en köttermometer i steken.
Stöt enbär och timjan eller rosmarin i en mortel. Blanda med salt och peppar och gnid in i köttet.
Lägg köttet i en panna och ställ i nedre delen av ugnen i 175 grader tills innetemperaturen är 70 grader.
Ta ut steken och låt den vila insvept i folie i 20 minuter.
Sila stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde och koka ihop skyn på svag värme ca 5 minuter.
Red av med vetemjöl utrört i kallt vatten till en lagom tjock sås och fortsätt koka i 3-4 minuter.
Smaka av med salt, peppar och gelé.
Servera med kokt potatis, grönsaker och gelé.