2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 dl vetemjöl
3 msk fett
salt
olja att fritera i
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.
Värm mjölken till 37 grader (fingervarm).
Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund.
Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen.
Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken.
Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter.
Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd.
Servera med gräddfil/crème fraiche eller gnid in vitlök.