10 port
1½ kg benfritt djupfryst nöt- eller älgkött (helst inte mindre mängd)
1 l vatten
1 dl salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
3 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök
Lägg köttet otinat i en ugnssäker form. Stek i 75-100 grader i 10-12 timmar (jag brukar låta den stå inne över natten) Sätt in en köttermometer efter 10 timmar och kolla. Rött vid 60, rosa vid 70 och genomstekt vid 75.
Tag upp steken och lägg i en trång skål. Häll lite vatten i ugnsformen, rör om och sila skyn. Slå skyn och resten av vattnet i en kastrull och tillsätt salt, socker och kryddor. Skala löken och skär i skivor. Lägg den i lagen och koka under lock i 5 minuter.
Häll den heta lagen över köttet och täck med folie. Låt marinera i 6 timmar. Tag upp köttet och låt rinna av. Skär i tunna skivor.
Potatisgratäng eller potatissallad är gott till.